Користь паростків люцерни для здоров'я.
1. Прискорюють загоєння ран
Чашка паростків забезпечує 13% щоденної рекомендованої норми вітаміну К. Добова потреба чоловіків у цьому вітаміні становить 120 мкг, для жінок – 90 мкг. Вітамін К, що міститься в люцерні у великій кількості, бере участь у процесі згортання крові. Тому вживання цієї рослини сприяє швидкому загоєнню ран.
2. Попереджають залізодефіцитну анемію
Люцерна является отличным источником железа, которое усваивается из нее более эффективно, по сравнению с таблетированной синтетической формой этого минерала. Значительное количество железа, присутствующего в ростках люцерны, улучшает выработку крови и полезно при таких явлениях, как носовые кровотечения и кровоточивость десен.
3. Очищают организм
Из-за загрязнения окружающей среды наш организм нуждается в детоксе, который и обеспечивают ростки люцерны. В них содержатся мощные антиоксиданты, которые очищают организм от токсинов и свободных радикалов.
4. Полезны для кожи
Паростки насіння люцерни багаті вітаміном А і ферментів, які покращують колір обличчя. Також вони містять живильні речовини, що сприяють підвищенню синтезу колагену, який відповідає за пружність шкіри.
5. Захищають від остеопорозу
Дефіцит кальцію в організмі призводить до розвитку остеопорозу – хвороби, що характеризується зниженням щільності кісток і посиленням їх крихкості, що збільшує ризик переломів. Вітамін К сприяє зміцненню кісток і знижує ризик виникнення остеопорозу, оскільки бере участь у процесі всмоктування кальцію.
6. Сприяють втраті ваги
Паростки люцерни ідеальні для людей, охочих позбавитися від зайвих кілограмів і займаються в тренажерному залі: у них низький вміст калорій і жиру з одного боку, білок і високий вміст клітковини – з іншого. Клітковина перешкоджає вивільненню греліну (гормону, що викликає почуття голоду), а білок будує м'язи.
7. Регулюють рівень холестерину
Продукт допомагає виводити з організму поганий холестерин (ЛПНЩ). Паростки містять велику кількість сапоніну – рослинного сполуки, знижує рівень ЛПНЩ і підвищує рівень ЛПВЩ (так званого «хорошого» холестерину).
8. Покращують процес травлення
Паростки багаті травними ферментами (ліпаза, амілаза, коагулазо, інвертаза, пероксидаза, пектиназа та протеаза). Кожен фермент має свою окрему функцію, а разом вони сприяють ефективній роботі травної системи.
Крім того, паростки люцерни запобігають нетравлення шлунка і надмірне газоутворення. Травні ферменти, що містяться в паростках, полегшують розщеплення вуглеводів, жирів і білків.
9. Зміцнюють імунітет
Ростки содержат высокую концентрацию фитонутриентов, в частности L-канаванина и хлорофилла, которые улучшают устойчивость организма к инфекциям.
10. Облегчают симптомы менопаузы
Люцерна богата фитоэстрогенами, которые борются с симптомами менопаузы (приливами, перепадами настроения, снижением либидо).
11. Укрепляют волосы и предотвращают их выпадение
Ростки семян люцерны содержат аминокислоты, кремнезем, витамины B1 и B6, усиливающие рост волос и предотвращающие их выпадение и истончение. Они также богаты витамином С, который улучшает кровообращение в коже головы, а значит питание волосяных луковиц, что способствует росту красивой и здоровой шевелюры.
12. Снимают раздражение
Ростки люцерны оказывают успокаивающее действие на организм, помогая нам справляться со стрессом и уменьшая беспокойство. Их полезно употреблять людям, страдающим бессонницей.
13. Помогают при изжоге и кислотном рефлюксе
Поскольку ростки люцерны – это щелочной продукт, то они уменьшают кислотность желудка и оптимизируют уровень его pH.
Питательная ценность ростков люцерны (на 100 г)
*РДН – рекомендуемая дневная норма
- Калории – 23
- Углеводы – 2,1 г
- Жиры – 0,69 г
- Белки – 4 г
- Клетчатка – 1,9 г
- Витамин B1 – 0,076 мг, 7% от РДН
- Витамин B2 – 0,126 мг, 11% от РДН
- Витамин В3 – 0,451 мг, 3% от РДН
- Витамин В5 – 0,563 мг, 11% от РДН
- Витамин B6 – 0,034 мг, 3% от РДН
- Витамин В9 – 36 мкг, 9% от РДН
- Витамин C – 8,2 мг, 10% от РДН
- Витамин K – 30,5 мкг, 29% от РДН
- Магний – 27 мг, 8% от РДН
- Марганец – 0,188 мг, 9% от РДН
- Фосфор – 70 мг, 10% от РДН
- Калий – 79 мг, 2% от РДН
- Цинк – 0,92 мг, 10% от РДН
- Подальше збільшення обсягів виробництва та асортименту круп’яних виробів потребує вирощування таких культур, які за конкретних агрокліматичних умов спроможні давати стабільно високі врожаї продовольчого зерна доброї якості.
- Зерно – важливе джерело концентрованих кормів для тваринництва посушливих регіонів України.