Використання сорго в харчовій та переробній промисловості
Подальше збільшення обсягів виробництва та асортименту круп’яних виробів потребує вирощування таких культур, які за конкретних агрокліматичних умов спроможні давати стабільно високі врожаї продовольчого зерна доброї якості.
Таким вимогам відповідає нова круп’яна культура сориз (сорго рисовидне). Господарська та економічна доцільність широкого впровадження соризу в виробництво посилюється через різке зменшення посівних площ традиційної круп’ної культури – рису.
Сориз поєднав у собі кращі властивості хлібного сорго і високу посухостійкість, солевитривалість та невибагливість до ґрунтів з високою технологічністю, доброю харчовою цінністю та смаковими якостями на рівні рису.
Завдяки складній гібридній природі сорти соризу характеризуються цінними фізико-хімічними властивостями зерна з такими технологічними параметрами крупи з нього, як висока скловидність, значна твердість, висока білковість та характерна структура крохмалю, які добре задовольняють вимоги харчово-концентратної промисловості та зумовлюють широкий спектр використання продукції.
Основними є такі продукти переробки соризу:
Крупа сонячна (сориз шліфований) відшліфовані ядра овальної форми з видаленим зародком. Каша жовтого кольору довго зберігає розсипчасту консистенцію і одночасно смачна, як в гарячому так і холодному стані. Коефіцієнт розварювання становить 4,9 - 5,2.
Соризна крупа (сориз подрібнений). Виробляється з цілої крупи на стандартному обладнанні шляхом подрібнення ядер та сортування. За зовнішнім виглядом вона нагадує кукурудзяну або пшеничну «арнаутку». Така крупа швидше розварюється, а завдяки специфічній структурі крохмалю сприяє виведенню з організму людини шкідливих токсичних речовин.
Крупа типу пластівців – сориз плющений. Одержують з цілого ядра шляхом плющення. Каша з такої крупи готується за типом «геркулесової» протягом 2-3 хвилин. Солодкі соризові пластівці – натуральний продукт дитячого харчування. Ця крупа відноситься до сухих сніданків і одержується на стандартному обладнанні.
Грильяж (крупа спучена) – різновидність сухих сніданків. Виробляється на основі спучування цілої крупи з послідуючою додачею карамелі чи шоколаду. Такі брикети за кордоном носять назву «кріси».
Солодкі соризові палички. Найбільш розповсюджений продукт дитячого харчування. Виробляються на промислових екструдерах будь-яких типів.
Соризне борошно. В Японії та США використовується при виготовленні пісочного печива. Суміші в співвідношенні 25-30% соризного та 70-75% пшеничного борошна, які відповідають ви-могам кращих світових стандартів. Соризне борошно можна використовувати і при випіканні хліба, де воно здатне покращу-вати властивості борошна з слабкою клейковиною. Об’єм хліба з такого тіста збільшується до 25%, він довше зберігається та краще протидіє черствінню.
В ДУ Інститут зернових культур створено сорти Перлина, Самаран 6, Тразерко та ряд інших, зерно яких за технологічними і органометричними якостями не поступається крупам із рису, пшона і кукурудзи. Готові вироби мають приємний колір, оригінальний смак і запах, ніжну консистенцію. Крупа соризу має своєрідний мінеральний склад, в ній достатньо фосфору (300-320 мг на 100 г крупи), кальцію (115-125 мг). Вона вигідно відрізняється від інших круп за вмістом калію: на 100 г крупи його приходиться 1000-1080 мг, тоді як в кукурудзяній – 580 мг, у перловій крупі – 607 мг. Калій є важливим елементом для нормальної серцевої діяльності. Крупа соризу багата на магній (126 мг на 100 г крупи), у кукурудзяній – 94 мг, ячмінній – 103 мг. Саме магнію відводять важливу роль в регуляції артеріального тиску. Якщо враховувати, що добова потреба людини в магнієві 300-400 мг, то крупа соризу істотно поповнює організм цим елементом. Крупа соризу – важливе джерело мікроелементів – речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності людини. Найбільша кількість в ній заліза. Ця крупа багата також марганцем – 28,4 мг/кг, міддю – 2,44 мг/кг і молібденом – 0,6 мг/кг. Проте має недостатній вміст цинку (2,6 мг/кг), йоду (0,08 мг/кг ).
Отже, приведені приклади свідчать, що крупа соризу забезпечує людину майже всіма необхідними речовинами: білками, амінокислотами, жирами і жирними кислотами, вуглеводами, вітамінами, мінеральними солями, мікроелементами і може стати поряд з іншими важливими джерелами харчування. Крупа соризу використовується для приготування різноманітних страв – плов, каша, гарніри для інших страв.
Зернове сорго – цінна харчова культура. З нього можна виготовляти крохмаль. В сортах і гібридах зернового сорго міститься 69-83% крохмалю. За цим показником більшість сортів сорго не тільки не поступаються кукурудзі, але і перевищують її. Сорговий крохмаль широко використовується в харчовій, текстильній, гірничорудній, металургійній, паперовій, медичній та інших галузях промисловості. Із 100 кг зерна сорго можна отримати 65 кг крохмалю або 30-35 кг спирту. При врожаї зерна сорго 5,0 т/га вихід спирту складає 1500-1700 л, що в 2,0-2,5 рази більше, ніж при використанні для цього ячменю, при його врожаї 2,5 т/га і на 100-150 л більше, ніж із картоплі при врожаї останньої 15,0 т/га. За своєю структурою сорговий крохмаль мало чим відрізняється від картопляного і значно кращий кукурудзяного.
Цукрове сорго – важливий вуглеводний корм. Крім кормових цілей, цукрове сорго відіграє важливу роль як сировина для харчової промисловості в зв’язку з наявністю в сокові стебел значної кількості цукрів.
За вмістом цукрів в сокові стебел цукрове сорго не поступається цукровій тростині, але різко відрізняється за складом. Якщо цукрова тростина в своєму сокові містить виключно сахарозу (кристалізуючий цукор), то в сокові цукрового сорго, крім сахарози, міститься значна кількість глюкози і розчинний крохмаль, який перешкоджає кристалізації. Тому з соку цукрового сорго виробляють не кристалічний сухий цукор, а сорговий мед, рідкий цукор і патоку, які мають високу поживну цінність у зв’язку з високим вмістом глюкози. Тому рідкий цукор цукрового сорго можна вживати людям, хворим на цукровий діабет. Рідкий цукор можна використовувати в кондитерській промисловості для виготовлення цукерок, печива, а також хлібобулочних виробів і для переробки на етанол. Всебічне вивчення питань пов’язане з вирощуванням даної культури вказує на необхідність значного розширення посівних площ. Якщо в посушливих умовах Степу цукрове сорго буде займати 100 тис. га при врожайності 32,5 т/га і вмістові соку в стеблах 60% та виході цукру з нього в межах 17% то можливо одержати не менше 0,33 млн. т цукру.
Продукт – глюкозо-фруктозний сироп рафінадної чистоти використовується в харчовій промисловості. Рідкий цукор може продаватися в супермаркетах і бути рекомендований для людей хворих на цукровий діабет.
Виробництво біоетанолу із зерна швидко розвивається в США, Мексиці, Аргентині, а із соку цукрового сорго в Китаї, Індії та ін.
Для одержання біогазу використовують віничне сорго, а також подрібнені стебла інших видів сорго.
Таким чином, сорго відкриває нові широкі можливості для розвитку як малого, так і великого бізнесу в сферах виробництва та переробки сільськогосподарської продукції. Воно є універсальною культурою, яка поїдається всіма видами тварин і птиці, служить харчами для людей і сировиною для одержання енергетично важливого продукту.
Придбати насіння соргових культур можливо за посиланням: https://s-sorgo.com.ua/ru/g26214724-semena-sorgo