Продавець ТОВ "Торговий дім "СоюзАгроКонсалтинг" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
40 відгуків
ЦІНУ ТА НАЯВНІСТЬ УТОЧНЮЙТЕ, БУДЬ ЛАСКА!!!Подивитися товари
+380 (50) 132-89-81
+380 (98) 068-96-45
+380 (96) 877-98-07
вул. Покровська, 3-З, каб. 10, Синельниково, Україна
Кошик
ООО "Торговый Дом "СоюзАгроКонсалтинг"

Проростки - "жива" їжа.

Проростки - "жива" їжа.

Проростки – найдавніше оздоровчий засіб, відоме вже більше 5 тисяч років. Ця цілюща їжа має дивовижну здатність позбавляти нас одночасно від багатьох недуг, не допускаючи їх повернення. Справжнє здоров'я – ось що дає нам цей подарунок Природи.

Виняткова цінність пророщених насіння полягає в тому, що проростки – єдина "жива" їжа. Включення їх в раціон – можливість для людини використовувати в їжу цілісний живий організм, що володіє всіма природними біологічними властивостями і знаходиться у фазі максимальної життєвої активності. У природних умовах насіння, що проростає протягом перших кількох діб напружують усі свої сили, щоб здобути перемогу в боротьбі з мільйонами мікробів, як можна швидше сформувати корінець, закріпитися в грунті і винести до сонця свої перші листочки. Саме в цей короткий період їх і повинен використовувати людина, щоб отримати від такого незвичайного продукту силу і здоров'я.

Біогенна їжа (проростки).

Приклад біогенної їжі: проросле насіння й паростки соняшника, гарбуза, льону, кунжуту; пророщені зерна пшениці, жита, ячменю, квасолі, бобів.

Особливості їжі:

● Є найбільш цілющою їжею на планеті, здавна застосовується як допінг і найкращі ліки.
● Містить біоенергію в максимальній фазі своєї активності.
● Володіє властивістю биогенности (посадивши проросток в землю, він породжують нове життя, перетворюючись на рослину). Саме тому біогенну їжу називають живою їжею.
● Здатна заряджати людину максимальною кількістю біоенергії.
● Підвищує фізичну і психічну енергію людини.
● Сприяє скороченню час сну, яке організм використовує для поповнення біоенергії.

Проростки - це найкращі постачальники ферментів (ензимів, джерел життєвої енергії), вітамінів, харчових волокон (клітковини), амінокислот, жирних кислот, цукрів, мікро - і макроелементів. Проростки містять приблизно в 40 разів більше природних ферментів, ніж будь-які інші продукти. А що містяться в проростках антиоксиданти запобігають руйнування ДНК, що сприяє продовженню життя.

Різке збільшення кількості вітамінів властиво тільки проростаючим насінням: адже вони повинні швидко подолати всі перешкоди на шляху до сонячного світла. Пізніше, коли починає працювати коренева система і з'являються сходи, вміст вітамінів значно знижується. Вважається, що в зелених рослинах вітамінів у середньому в 340(!) разів менше, ніж у проростках. Таким чином, використовуючи в їжу пророщені насіння, людина здатна отримувати максимальну кількість необхідних організму природних вітамінів-антиоксидантів, здатних захищати від хвороб і продовжувати життя. В нижче поданій таблиці для прикладу вказані відсотки від необхідної добової дози ряду вітамінів, що містяться в 100 г проростків пшениці, або в такій же кількості тих овочів і фруктів, інших продуктів, які ми можемо придбати на ринку круглий рік.

Дієта з насіння проростків дешева. Але ще треба враховувати те, що з одного кілограма сухого насіння виходить 1.5, а то і 2 кіло "готової" їжі (в результаті напитывания їх водою). У той час, коли, купуючи ті ж апельсини, банани, мандарини, і т. п. – майже половину ваги ми викидаємо в сміттєвий бак у вигляді шкірки, кісточок і іншого, що робить ці продукти ще дорожче щодо реальної маси споживаного після їх очищення. Та ще треба враховувати те, що 300 грамами насіння можна поїсти, в той час як 300 грам апельсин або банан -"смішна доза".

Про переваги проростків знали ще наші предки. Вони завжди цінували насамперед якість їжі, а не її кількість. Причому для повноцінного життя нашим предкам вистачало в день не більше жмені проростків. Залишилися свідчення, що наші предки брали їжу не частіше, ніж 1-2 рази в день. Стародавні мудреці оголосили, що людина, що харчується один раз в день, є мудрим, який живиться двічі в день – гурманом, які шукають щастя в тимчасових насолодах, а харчується тричі на день – є хворою людиною. Цікаво, що навіть в античну епоху греки і римляни, їх армія, що складалася з атлетів, тих, що марширували цілодобово, їли один раз в день. Більше тисячі років одноразове харчування ввечері по закінченню денної роботи було нормою для народів, які жили на узбережжі Середземного моря. Звичка харчуватися три рази в день з'явилася тільки в останні два століття через нестачу в харчуванні життєвої енергії, ферментів, вітамінів, які гинуть на вогні і за допомогою різних процесів рафінування, консервування, обдирання і обробки. В якості прикладу можна сказати, що 100 грамів пророслої пшениці приносять велику поживну цінність, ніж 1 кг білого хліба або 500 г свіжих фруктів і овочів, які крім іншого часто містять нітрати, отруйні речовини. Харчування проростками допомагає багаторазово економити не тільки гроші, але і енергопотенціал. Саме тому багато йоґів харчуються в основному біогенної їжею, витрачаючи біоенергію для духовних цілей, розвитку інтуїції, космічного свідомості.

Склад біогенної їжі:

● Максимальна кількість живих ферментів (ензимів), з допомогою яких здійснюються всі метаболічні процеси, засвоєння білків, жирів, вуглеводів.
● Практично повний набір живих амінокислот, з яких формуються всі живі клітини.
● Зелені пагони бобових містять живий хлорофіл, який за складом аналогічний крові людини, тому активно бере участь в кроветворном процесі.
● Невичерпне джерело клітковини, яка необхідна для підтримання здоров'я мікрофлори і поліпшення перетравлювання їжі.
● Практично всі живі мікро - і макроелементи.
● Практично всі живі вітаміни, які потрібні для нормалізації обмінних процесів.

Ступінь засвоєння людським організмом:
Так як в біогенної їжі біоактивні речовини знаходяться в органічних сполуках, то вони дуже легко засвоюються за рахунок своїх же ферментів. Відсоток засвоєння біогенної їжі досягає 90-100% при ретельному пережовуванні.

Наслідки вживання:

  • Після вживання біогенної їжі людина відчуває прилив життєвих сил, легкість і ситість протягом цілого дня або навіть декількох днів. В результаті регулярного харчування лише біогенної їжею у людини пропадає тяга до мертвим продуктів харчування, алкоголю, куріння, наркотиків, зникає апетит, з'являється можливість обходитися без їжі протягом декількох днів і тижнів.
  • Регулярне споживання проростків стимулює обмін речовин і кровотворення, підвищує імунітет, компенсує вітамінну та мінеральну недостатність, нормалізує кислотно-лужний баланс, сприяє очищенню організму від шлаків і ефективному травленню, підвищує потенцію, уповільнює процеси старіння. Особливо корисні пророщене насіння дітям і літнім людям, вагітним жінкам і годуючим матерям, людям інтенсивного розумового й фізичного праці.
  • Окрім загального позитивного впливу на організм людини, проростки кожної окремої культури, маючи у своєму складі певний набір корисних речовин, вітамінів і мікроелементів, володіють специфічним оздоровчою дією і рекомендуються людям, що страждають тими чи іншими недугами. Включення проростків в щоденний раціон – найважливіший елемент для людини, яка веде здоровий спосіб життя.
  • Проблем з недостатністю вітамінів, мікро - і макроелементів можна уникнути, якщо харчуватися проростками, в яких містяться всі необхідні речовини від А до Я в цілісному, природному, не розчленованому, збалансованому вигляді.

Проростки використовуються в харчуванні протягом багатьох тисяч років. У збережених до нас рукописах залишилися записи, що проростки були відомі 5 тис. років тому. З000 років до н.е. китайці чудово знали про оздоровчі властивості проростків.

Хто вживав(ет)?:

  • Тибетські мудреці, йоги, абхазькі довгожителі.
  • Китайські імператори.
  • Жителі Крайньої Півночі.
  • Космонавти.
  • Російські богатирі.
  • Волхви, чаклуни, друїди, езотерики, хранителі древніх знань.

Проростки входили в склад їжі, а також ліки багатьох десятків народів Сходу і Заходу. Ще за 3000 років до нашої ери китайці регулярно вживали в їжу проростки бобів. Такими ж проростками капітан Кук врятував свою команду від цинги. На Русі здавна застосовували проращенную пшеницю. З давньоруських літописів відомо, що воїни слов'ян у походах харчувалися пророщеної зерном, а хворих і ослаблених дітей наші предки годували проращенной пшеницею, після чого діти швидко набирали вагу і видужували.

Вже в наш час легендарний Махатма Ганді їв проростки щодня і рекомендував робити те ж своїм послідовникам. Вічно юна «бабуся» американського кінематографа Ліз Тейлор і чарівна Джейн Фонду, що володіє фігурою шістнадцятирічної дівчини, значне місце в своєму раціоні відвели ніжної зелені молодих проростків. Їх приклад наслідували і топ-моделі, оскільки в їх роботі гарний колір обличчя, білосніжні зуби, пружна шкіра, блискуче доглянуте волосся — не розкіш, а необхідні професійні якості.

Біогенну їжу вживали в минулі часи багато мудрі народи, завдяки чому жили на Землі тривалий час. Стародавні греки (пеласги) вважали, що "померти в 70 років - це майже те ж саме, що померти в колисці". А древні рукописи свідчать, що людина може жити близько 1000 років. У книзі Буття записано, що патріарх жив Метушалах 969 років. В "Авесті" також згадуються давні царі, які жили за 1000 років. І в цьому немає нічого надприродного для тих, хто усвідомлює значення ферментів. Організм людини складається з протоплазми. Вчені стверджують, що в протоплазмі немає нічого, що могло б старіти чи не могло б оновлюватися. До 1928 р. було зареєстровано 8000 поколінь протоплазми, яку протягом 17 років досліджували вчені Л. Вудруф, Р. Ердман та ін., і ця протоплазма не тільки не змінювалася, але в ній не було виявлено жодних ознак руйнування.

Сам по собі процес старіння відбувається тоді, коли помирає більше клітин, ніж відроджується. А це відбувається лише тоді, коли в їжі не вистачає ферментів. Професор Генрі Шерман також довів, що тривалість життя тварин можна збільшити з допомогою їжі, в якій містяться ферменти. Харчування біогенної їжею, що містить максимальну кількість ферментів – це потаємний секрет підтримки молодості шкіри і мало не фізичного безсмертя.

Вважається, що до Всесвітнього Потопу біогенна їжа була основою раціону людей. Але після катастрофи знання про біогенної їжі були втрачені. Лише деякі представники людського роду змогли зберегти таємниці довголіття. Ними, зокрема, були йоги, волхви, друїди.

Сьогодні внаслідок жахливих нерозумних звичок у харчуванні середня тривалість життя звичайної людини становить 70 років, тому сама думка, що можна жити довго і при цьому не страждати, здається фантастичною. Але все залежить від вашого настрою і вашого способу життя, уявних переконань, звичок у харчуванні.

Люди придумали дуже багато їжі, скорочує життя і нітрохи не менше засобів по боротьбі зі старінням. Але який сенс боротися з наслідками старіння, якщо не усувати причини?

Лікарі, фармацевти, цілителі, екстрасенси, торговці харчовими препаратами, державні діячі бояться, що вони залишаться без роботи і грошей. І даремно! Завжди знайдеться місце дурниці, ліні, невір'я, скептицизму і неуцтва.

Властивості деяких пророщених насіння:

Проростки гречки.

У проростках ГРЕЧКИ білки, вуглеводи, багато магнію, фосфору, цинку, кобальту, марганцю, а також кальцій, залізо, мідь, бор, йод, нікель, вітаміни В1, В2, В3, рутин (антисклеротичний вітамін). Підвищують рівень гемоглобіну, зміцнюють стінки кровоносних судин, зменшують проникність і ламкість капілярів, перешкоджають крововиливу в сітківку ока. Показані при ішемічній хворобі серця і гіпертонії, цукровому діабеті, анемії і хронічних стресах, при лікуванні бронхіту та ангіни.

Проростки гарбуза.

У проростках ГАРБУЗА високоякісні білки, жири, магній, фосфор, залізо, мідь, кобальт, вітаміни В1, С, Е, каротин. Особливо багаті цинком (необхідний для нормальної роботи головного мозку). Благотворно впливають на репродуктивну систему, покращують роботу сечостатевого тракту, забезпечують чудову підтримку передміхурової залози. Особливо корисні чоловікам після 45 років для профілактики і лікування простатиту.

Проростки соняшнику.

У проростках СОНЯШНИКА високоякісні білки і жири, лецитин, велика кількість магнію, кальцію, заліза, а також йод, марганець, мідь, фтор, кобальт, вітаміни В1, В2, В3, В5, В6, В9, D, E, F, біотин, каротин. Нормалізують кислотно-лужний баланс організму, зміцнюють нервову систему, сприяють збереженню гарного зору, покращують стан шкіри.

Проростки кунжуту.

Проростки КУНЖУТУ багаті високоякісними білками і жирами. Містять більше кальцію, ніж будь-яка інша їжа, а також магній, калій, залізо, фосфор, вітаміни групи В, каротин. Зміцнюють скелет, зуби і нігті, сприяє профілактиці остеопорозу. Показані при падінні зору і переломах, особливо корисні дітям в період зміни зубів та інтенсивного росту, жінкам після 45 років.

Проростки пшениці і жита.

У проростках ПШЕНИЦІ ТА ЖИТА білки, вуглеводи, фосфор, калій, магній, марганець, кальцій, цинк, залізо, селен, мідь, ванадій і ін, вітаміни В1, В2, В3, В5, В6, В9, Е, F, біотин. Сприяють нормальній роботі мозку і серця, стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, полегшують наслідки стресів, покращують стан шкіри і волосся.

Проростки сочевиці.

У проростках СОЧЕВИЦІ високоякісні білки, велику кількість кальцію, фосфору, магнію, цинку, заліза, селену, а також мідь, вітаміни Е, F, В1, В3, В6, В9. За вмістом вітаміну С перевершують більшість продуктів (при проростанні насіння бобових культур його кількість збільшується в 600 разів), тому є прекрасним профілактичним засобом проти простудних захворювань в осінньо-зимовий період. Сприяють кровотворенню, прискорюють процеси одужання. Особливо корисні ослабленим і часто хворіючим дітям і дорослим, при анемії та крововтратах, для профілактики бронхіту та пневмонії, після перенесення ангін і застуд.

Проростки гороху.

В проростках ГОРОХУ "НУТ" високоякісні білки і жири, клітковина, велику кількість кальцію, а також магній, калій, вітаміни А і С. Мають низьку калорійність і високу харчову цінність.

Проростки квасолі.

У проростках КВАСОЛІ велику кількість легкозасвоюваного білка, вуглеводи, жири, багато калію, фосфору, міді і цинку, вітаміни групи В і вітамін С. Мають цукрознижуючу, сечогінну і протимікробну дію. Рекомендується при гастриті зі зниженою кислотністю, при атеросклерозі і порушеннях ритму серця.

Проростки розторопші.

Проростки РОЗТОРОПШІ володіють особливою цілющою силою і широким спектром дії. Містять вітаміни А, D, E, K, F, флавоноїди, різні мікроелементи, в т. ч. селен і цинк. Посилюють утворення і виведення жовчі, підвищують захисні властивості печінки по відношенню до інфекцій і отруєнь. Показані при гострих і хронічних захворюваннях печінки, запаленні селезінки і жовчних проток, жовчнокам'яну хворобу, геморої, колітах, знижують алергічні реакції.

Проростки сої.

У проростках сої високоякісні білки і жири, клітковина, лецитин, велику кількість кальцію, калію, магнію, заліза, цинку, селену, а також фосфор, марганець, фтор, мідь, кобальт, вітаміни С, В1, В2, В3, каротин. Містять повний набір амінокислот, необхідних людині. Нормалізують обмін речовин, позбавляють від надлишків холестерину, сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань і нормалізації роботи печінки, покращують функції головного мозку, уповільнюють старіння підшлункової залози, знімають нервову дратівливість і втому, покращують сон. Особливо корисні дітям, літнім людям, вагітним жінкам і годуючим матерям, людям інтенсивного розумового й фізичного праці.

Проростки льону.

У проростках ЛЬОНУ велику кількість олії, каротин, вуглеводи, слиз. Найбільш багате джерело цінних жирних кислот (лінолевої та ліноленової). Обволікаючий і пом'якшувальний засіб при запальних і виразкових процесах слизових оболонок шлунково-кишкового тракту. Діють як легке проносне. Знижують рівень холестерину.

Включення проростків в щоденний раціон – необхідний елемент здорового способу життя кожної людини.

Корисні поради.

  • Купуючи зерно для пророщування, необхідно звернути увагу на його якість. Зерно, насіння і боби не повинні бути прелыми, деформованими, пересушеними або мати плями. Неприпустимо наявність серед них якихось комах. Ні в якому разі не купуйте зерна і насіння, призначені для посадки: їх обробляють отрутохімікатами. Жито, овес і пшеницю можна знайти в магазинах здорового харчування або... на стайні.
  • До і після замочування зерно і боби потрібно промити в холодній проточній воді. Для замочування бажано використовувати фарфоровий, глиняний, скляний або емальований посуд. Спочатку зерна заливають водою. До вживання придатні тільки осіли на дно, повноцінні зерна, які спливли зерна видаляють.
  • Ідеальні умови для пророщування: температура близько 20 градусів Цельсія і неяскраве світло, тому вікно краще затягнути фіранкою. Боби, горох, квасоля досить примхливі і часто пліснявіють замість того, щоб проростати. Недосвідченим "садівникам" рекомендуємо починати зі злакових – пшениці, жита і вівса.
  • Якщо ваше зерно не проросло протягом двох днів — його краще викинути.

Технології пророщування.

Спосіб 1:

Насипте пів чашки зерна в друшляк або сито і промити проточною водою. Помістіть зерно в літрову банку і залийте водою. Все, що спливає, потрібно викинути. На кінчик сірники візьміть марганцівку, киньте в банку і ретельно перемішайте. Злийте воду, залийте чистою, знову злийте і залийте ще раз некип'яченої водою. Водопровідну воду бажано попередньо кілька годин відстояти. Замочувати зерно слід вранці та опівдні. Увечері злийте воду, промийте зерно проточною водою, помістити в літрову банку і залиште на ніч. Банку герметично не закривайте, а просто покладіть на місце кришку.

Вранці промийте зерно проточною водою. Якщо проклюнулися паростки, дайте їм ще полежати в банку, і через кілька годин зерно буде готово. Якщо паростки ще не з'явилися, ввечері промийте їх ще раз і залиште до наступного ранку. Найбільшою цінністю і енергетикою володіють зерна з довжиною паростків один-два міліметри. Щоб уповільнити проростання, можна ненадовго помістити зерно в холодильник. Зберігати проростки можна в морозильній камері, але бажано з'їдати відразу.

Зерна можуть проростати нерівномірно. Це говорить про те, що вам попалася суміш пшениці різних сортів. Бажано купувати пшеницю останнього врожаю і хорошої якості. До проростків можна додавати будь-які приправи, горіхи і добавки, крім меду. Всяка теплова обробка зведе корисні якості нанівець. Жувати зерна потрібно до тих пір, поки вони не перетворяться в роті в кашку. У цьому випадку буде досягнутий максимум ефекту. Якщо жувати ви не в змозі, можна прокрутити проростки два рази через м'ясорубку. В крайньому випадку, можна робити настій з такого фаршу і пити.

Спосіб 2:

Промийте зерна холодною водою. При цьому спливли зерна використовувати не слід, вони не проростуть. Зерно засипте в плоский скляний або емальований посуд шаром не більш 2 см для забезпечення рівномірного проростання. Зерна можна насипати або на підстилали тканину або марлю, або безпосередньо на дно посуду. Зверху зерно накрийте тканиною або марлею і залийте водою кімнатної температури до верхнього рівня зерна. Можна навіть розсипати зерно на дно посуду і нічим не прикривати, але потрібно стежити, щоб в товщі зерна зберігалася волога. При цьому слід хоча б один раз перемішати вміст для рівномірного змочування зерен водою і їх ефективного проростання. Посуд або піднос з пшеницею рекомендується поставити в тепле затемнене місце. Надалі необхідно зволожувати верхню тканину. Проростання зерен до рекомендованих 1-3 мм відбувається приблизно за добу-двоє, в залежності від температури навколишнього середовища та якості зерна. Можна використовувати в їжу зерна з трохи проклюнувшимися паростками і навіть просто набряклі (проростання зерен відбувається не одночасно і ті, які ще не проклюнулися, але вже налилися соками, є повноцінним продуктом). Пророщені зерна потрібно добре промити під струменем води для видалення запаху (бажано спочатку теплою, потім холодною, до тих пір, поки змивається вода не стане абсолютно прозорою), так як в зернах можуть розвиватися грибкові мікроорганізми.

Майте на увазі, що при пророщуванні зерна слід підтримувати в такому стані, щоб вони були не занадто сухими і не дуже мокрими, якщо вони будуть занадто сухими, зародок у них загине, а якщо надто вологими, з'явиться цвіль. Не пророщують насіння занадто довго, так як проростки тоді будуть жорсткими і гіркими на смак. Деякі паростки бобових містять шкідливі для здоров'я речовини, які при кип'ятінні повністю руйнуються. Тому проростки соєвих бобів і гороху треба піддати бланшированию в киплячій воді протягом короткого часу, якщо вони не призначені для варіння разом з яким-небудь стравою. Проростки квасолі золотистої, сочевиці і люцерни ви можете спокійно їсти в сирому вигляді.

Спосіб 3:

На стакан, наповнений водою, поставити чайне ситечко і всипати в нього ложку промитої пшениці. Зерно повинно ледве-ледве торкатися води, але не плавати в ній. Воду треба міняти три рази в день. Для цього досить підняти ситечко і наповнити склянку свіжою водою. Через 2-3 дні, коли зерно набрякнет і з'являться зелені паростки, його можна вживати як один з компонентів салату, покласти в м'ясний фарш, гарнір.

Якщо забезпечити конвеєр з трьох порцій (три склянки з ситечками), то кожен день можна мати порцію «біологічно живих» вітамінів.

Щоденну норму визначайте для себе самі. Невелика чашка проростків цілком може замінити обід. Правда, доведеться жувати хвилин сорок. Після проростків не їжте і не пийте нічого протягом години, дайте організму повністю насолодитися цілющими властивостями цього бальзаму. Якщо у вас важкі захворювання, потрібно їсти якомога більше проростків, не змішуючи за один прийом з іншою їжею.

Зберігання пророщених зерен.

Пророщені зерна або страви з них краще вживати відразу, але можна зберігати в холодильнику до 3-4 днів. Якщо при зберіганні в холодильнику розмелена пророщена пшениця потемніла (окислилась), особливо в суміші з горіхами або іншими добавками, то її вживати не слід.

Кулінарні рецепти для пророщених зерен.

При приготуванні та зберіганні пророщеного зерна не варто користуватись алюмінієвим посудом і молоти зерна на кавомолці, так як все це знижує цілющі властивості пророслого зерна. З цієї ж причини не рекомендується обливати зерно крутим окропом.

  1. Пророщену пшеницю можна є цілком (ретельно пережовуючи) або додавати в їжу. Пророщене зерно і страви з нього рекомендується вживати на сніданок.
  2. Гарні проростки в каші, покладені безпосередньо в тарілку, або притомленные 20-30 хв окремо або разом з кашею.
  3. Можна пропустити проростки через м'ясорубку або міксер (як самостійно, так і з лимоном разом з цедрою), додати за смаком мед, сухофрукти, фрукти, горіхи.
  4. Можна готувати різні салати з овочів, зелені, сухофруктів з додаванням пророщених цільних або розмелених зерен і використовувати такі страви для відновлення організму після фізичних навантажень або для лікування захворювань.
  5. Смачні і сытны коржі, які замішують на воді і випікають на посипаний борошном деко. З 1 ст. ложка зерна виходить одна коржик (завбільшки з вівсяне печиво). Це ситна їжа на сніданок – з маслом, медом, чаєм і т. п.
  6. Підсушену пророщену пшеницю можна подрібнити на кавомолці і отриманої посипати борошном каші, салати, овочеві страви. З такого борошна можна готувати освіжаючі напої на воді з медом або з вершками (але не з молоком).
  7. Змішайте разом йогурт, горіхи, дрібно нарізані яблука, пшеничні зародки і подайте до сніданку.
  8. Підсмажені скибочки хліба з цілісної пшениці (зерновий хліб) намажте м'яким вершковим сиром з нарізаними оливками. Зверху посипте зародками пшениці і подайте ці сандвічі до супу або салату.
  9. Цілющими властивостями володіє кисіль з пророщеного вівса. Пророщений овес змолоти в кавомолці або м'ясорубці, розвести холодною водою, залити киплячою водою і кип'ятити 1-2 хв. Ще 20 хв напій треба настоювати, процідити і пити свіжим. Цей кисіль хороший при панкреатиті, діабеті, виразці дванадцятипалої кишки. При ослабленому організмі можна влаштовувати двотижневий курс прийому такого киселю.
  10. Пророщені зерна можна додавати в будь-які салати по 1-2 ст. ложки на порцію. Ось декілька варіантів:
    • проростки, 150 г листя салату, 50 г моркви, 2-3 стебла часнику, зелень петрушки;
    • проростки, 100 г капусти, 50 г моркви і кореня селери, зелень петрушки;
    • проростки, 150 г моркви, 50 г кореня селери, сік стиглої вишні або лимонний сік;
    • проростки, 150 г зеленого салату смужками, 50 г редиски гуртками, петрушка;
    • проростки, 150 г огірків кубиками, пучок зеленого часнику, петрушка, кріп;
    • проростки, 150 г сирих кабачків без шкірки дрібними кубиками, пучок зеленого часнику, кисле варення, петрушка і кріп;
    • проростки, 150 г молодого зеленого горошку, пучок зеленого часнику, кріп;
    • проростки, по 100 г капусти і яблук, сік лимона;
  11. Печиво з проростків (допускається щадна термічна обробка). На 1,5-2 склянки проростків взяти по 50 грам кураги, чорносливу, ізюму, 2 ст. ложки маку. Зерно пропустити через м'ясорубку (для отримання однорідної маси, можна пропустити два рази). Курагу і чорнослив також прокрутити. До маси додати мак та родзинки (попередньо замочені у воді). Все перемішати до однорідної маси. Руками сформувати невеликі плоскі котлетки. Їх необхідно обваляти в кунжуті і підсушити в розігрітій духовці з двох сторін (5-10 хвилин – не більше) без додавання олії.
  12. Пшеничне молочко готують з 1 склянки проростків пшениці, 4 склянок профільтрованої води і 0,5 склянки вимоченого родзинок. Компоненти необхідно змішати, прокрутити в міксері, процідити. Отримане молоко зберігати в холодильнику.
  13. А ось рецепт італійського сільського напою, корисного, смачного і теж містить багато ензимів. Називається він реджвелак і готується дуже просто. Всього знадобиться півсклянки проростків пшениці і шість склянок відфільтрованої води. Перемелені проростки пшениці помістити в дволітрову банку, залити водою, накрити банку марлею, зав'язати її і залиште на три дні. На четвертий день напій буде готовий (в жарку погоду раніше). Його потрібно процідити в іншу банку і пити. В останні перемелені зерна можна повторно налити води і настояти наступну порцію напою.

Ускладнення і протипоказання при лікуванні проростками.

Слід нагадати, що ставлення до проростків у офіційної медицини двоїсте: визнаючи їх корисні властивості, наука відзначає і небажані наслідки при неправильному прийомі.

Перш за все слід знати, що при використанні будь-яких пророщених рослин можлива індивідуальна непереносимість, тому перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем. Незважаючи на широке коло показань, лікарі радять вживати пророщене зерно людям, що переступили середній вік. Під більш суворе спостереження з боку лікарів і батьків слід поставити харчування проростками дітей і підлітків.

При лікуванні дуже важливо стежити за станом свого організму в перші дні прийому. Пророщене зерно необхідно ретельно розжовувати.

Існують більш виражені протипоказання. Слід пам'ятати, що зерно — дуже груба їжа. Не можна вживати цільні проростки при виразці шлунка, оскільки груба клітковина діє на неї негативно.

Після прийому зерна часто виникають болі різної локалізації, причинами яких можуть бути скупчення газів або почався в результаті очищення організму вихід піску, каменів.

Спільний прийом зерна і молочних продуктів призводить до метеоризму —

надмірного газоутворення в кишечнику.

Досить обережно слід ставитися до проращиванию бобових культур. Використовувати їх слід тільки при впевненості, що шлунково-кишковий тракт абсолютно здоровий. Не рекомендуються боби при колітах та інших запальних процесах у товстому кишечнику. В бобових культурах міститься багато пуринових сполук, які протипоказані людям, страждаючим подагри, сечокам'яної хвороби і деякими запальними захворюваннями нирок. Бобові культури можуть викликати метеоризм, їх не рекомендується вживати при гострому нефриті, гострому гастриті, ентериті.

 

При підготовці статті були використані матеріали сайтів:

http://rodonews.ru

http://www.e-pitanie.ru

http://mymedical.ru

http://us-in.net

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner