Продавець ТОВ "Торговий дім "СоюзАгроКонсалтинг" розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
40 відгуків
ЦІНУ ТА НАЯВНІСТЬ УТОЧНЮЙТЕ, БУДЬ ЛАСКА!!!Подивитися товари
+380 (50) 132-89-81
+380 (98) 068-96-45
+380 (96) 877-98-07
вул. Покровська, 3-З, каб. 10, Синельниково, Україна
Кошик
ООО "Торговый Дом "СоюзАгроКонсалтинг"

Сорго цукрове (Sorghum sacchartum). Резервна культура для виробництва цукру і не тільки...

Сорго цукрове (Sorghum sacchartum). Резервна культура для виробництва цукру і не тільки...

Один з видів сорго, найбільш посухостійкої культури в світі, – сорго цукрове (Sorghum sacchartum) характеризується тим, що, на відміну від зернового і венічного сорго, в соку його стебла міститься більше 10-20% цукрів. У природі не існує іншої рослини, яке могло б так швидко синтезувати сахарозу. Оскільки воно може оброблятися у південних посушливих районах, де цукрові буряки вирощувати або невигідно або неможливо, інтерес до цукрового сорго беззаперечний (Опубліковано в № 09.2011 р.)

Рослина цукрового сорго являє собою високорослий кущ (200-350 см) з соковитими стеблами (до 60% від загальної маси). Врожайність стебел сорго – 20-30 т/га. Біологічні особливості цієї культури дозволяють одержувати хороший урожай зеленої маси навіть на дуже бідних ґрунтах і солончаках в умовах випадання близько 200 мм опадів у рік. Зерно цукрового сорго плівчасте або злегка відкритий, волоть розлога. Після обмолоту воно залишається в плівках (як просо), тому з кормовим та харчовим достоїнств поступається зернового сорго. Найбільш інтенсивно цукор в стеблах накопичується після цвітіння. Максимальна кількість цукрів рослина містить у фазі воскової і повної стиглості зерна. В цілому культура використовується у трьох основних напрямках: харчова промисловість, кормовиробництво і біоенергетика.

Вітамінізований цукор

Сорти цукрового сорго з високим змістом цукру в соку були виведені в США на початку 1940 років у зв'язку з тим, що під час Другої світової війни зменшилося виробництво цукру із цукрової тростини і цукрового буряку. В даний час інтерес до цукрового сорго як резервної культури для виробництва цукру пов'язаний з нестачею і збільшенням вартості нафти і нафтопродуктів, використанням спирту як пального. Задовольнити потребу населення в цукрі можна за рахунок розширення посадок цукрового очерету, а в перспективі більш рентабельно вирощувати цукрове сорго. За вмістом цукрів сік стебел цукрового сорго не поступається соку цукрового очерету, а ось за складом істотно відрізняється. Якщо у соку цукрової тростини міститься тільки сахароза (цукор кристалізується), то в соку цукрового сорго крім сахарози є багато глюкози і розчинного крохмалю, що перешкоджає кристалізації цукру. Тому з соку сорго виробляють не кристалічний сухий цукор, а сорговый мед і патоку, які володіють високою поживною цінністю завдяки підвищеному вмісту глюкози. Саме тому актуальність використання солодких сиропів сорго значно зростає. В наш час суспільство стурбоване станом харчової промисловості: не вистачає продуктів з натуральної сировини, а наявна продукція не відповідає вимогам за кількістю мінеральних речовин і вітамінів. Щоб доповнити свій раціон необхідними організму елементами, люди вживають хімічні добавки і вітаміни. Цукор з сорго, на відміну від бурякового, є дієтичним продуктом, який можна вживати хворим на цукровий діабет. До складу солодких соргових сиропів входять легкозасвоювані мікроелементи і вітаміни, яких немає в цукрі буряків і тростини. Ці фактори роблять цукор із сорго унікальним і нагадують по своїй дії на організм людини біологічно активні добавки або мед. Якщо рецепт приготування молочних продуктів, дитячого харчування, напоїв та іншої продукції включити сироп із сорго, ці продукти будуть не тільки смачними, але і корисними (при низькій собівартості). Крім того, при вирощуванні сорго використовується в 3-4 рази менше пестицидів, ніж при вирощуванні цукрових буряків. Економічним важелем впровадження у виробництво сміття податкових сиропів є той факт, що собівартість цукру з сорго майже в два рази нижче. Сорго – хороша альтернатива ввозимому тростинний цукор. Розрахунки показують, що виведені сорти цукрового сорго можуть забезпечити виробництво 2,5-2,8 т цукру з гектара на незрошуваних землях і до 4,0-4,5 т/га – в умовах зрошення.

У Китаї цукрове сорго внесено в державний план розвитку відновлюваних джерел енергії як кращий джерело рідкого біопалива. Щоденна продуктивність -3,2 л етанолу з кожної 1/15 га його посівів

Дієтичний силос

Для тваринництва цукрове сорго особливо цікаво вмістом поживних речовин в силосі. Зелена маса сорго в стадії воскової стиглості зерна характеризується досить високою травленням (62-64%) корму при найбільшій вихід кормових одиниць з гектара. При використанні на силос і сіно вона добре поїдається тваринами. Сорго може забезпечити силосом тваринництво в тих регіонах, в яких складно вирощувати кукурудзу. У сприятливих регіонах зони степу урожай зеленої маси сорго перевищує урожай кукурудзи на 22-35%. Сорго залишається зеленим і соковитим до кінця вегетації (або до морозів), в той час як кукурудза до цього часу вже висихає.

Найбільш доцільно використовувати комбінований силос із сорго і кукурудзи. При вирощуванні цих культур в сумісному посіві підвищується вихід продукції з одного гектара, поліпшується якість силосу і збільшується тривалість його зберігання, а також значно зменшуються ризики при вирощуванні і втрати поживних речовин. Посів ж на окремих полях кукурудзи і сорго не дає переваг у врожайності, ні в логістиці, а впливає тільки на якість силосу та забезпечує більш тривалий період зберігання за умови дотримання технології закладки. Крім того, завдяки дієтичним властивостям сорго застосування силосу з нього покращує перетравність грубих і концентрованих кормів.

В останні роки у зв'язку із зменшенням площ цукрових буряків актуальною стала проблема нестачі в кормах легкозасвоюваних цукрів. Відсутність у раціонах відходів переробки цукрових буряків змушує тваринницькі комплекси купувати дорогі харчові добавки або масово використовувати патоку. Вміст цукрів у змішаному силосі із сорго і кукурудзи дозволяє вирішити цю проблему, так як в ньому міститься в 3,5-4 рази більше цукрів порівняно з силосом з кукурудзи.

Використання в біоенергетиці та грунтозахисна роль

У біоенергетиці існує три напрями використання цукрового сорго: виробництво біоетанолу, твердого палива (брикети, пелети та ін) і біогазу. Вихід біоетанолу залежить від вмісту цукру в соку. Залежно від сортових особливостей і фази прибирання в соку сорго може міститися до 8-20% цукру. При середній врожайності зеленої маси 40 т/га можна отримати 6-12 т спирту з 1 га і 12-15 т побічної продукції (вичавок), які можуть бути використані в кормовиробництві або як тверде паливо. Сорго з успіхом може вирощуватися на землях сільськогосподарського призначення, де спостерігається забруднення ґрунту в результаті господарської діяльності підприємств по видобутку і переробці корисних копалин. Вирощування сільгосппродукції поблизу таких промислових підприємств стає неможливим. Найбільш доцільно з наукової точки зору у такій ситуації створити біоенергетичний сівозміна, в якому центральне місце відводиться цукрового сорго. До того ж в таких умовах не виникає спорів щодо розподілу земель під виробництво зерна і вирощування сировини для біоенергетики. При такому підході не потрібно відривати площі, зайняті під зерновими, на вирощування біоенергетичних культур. Більш того, завдяки вирощування сорго забруднені землі через певний проміжок часу стануть придатними для вирощування зернових.

Не можна недооцінювати роль сорго в сівозміні при використанні ресурсо - і енергозберігаючих технологій. Сорго найбільш економно використовує вологу на одиницю продукції (300 частин води, суданська трава – 340, кукурудза – 388, пшениця -515) на солончаках, надає фіто-меліоративний вплив на грунт, зменшуючи її засолення. Крім того, що сорго виносить з грунту солі, воно переводить важкодоступні форми фосфору в більш доступні і підтягує легкодоступні фосфати з 1,5-2-метрового шару грунту в 30-50-сантиметровий. Враховуючи, що сорго здатне до відростання, при сприятливих умовах після збирання на силос наприкінці серпня воно може забезпечити додаткові 3-5 т органічної речовини. При плануванні сидеральних парів саме цукрове сорго стає незамінною культурою. Як відомо, цукру сприяють швидкому розвитку біоти, що вказує не тільки на те, що органіка буде розпадатися, але і на те, що мікроорганізми зможуть швидко наростити свої популяції, що призведе до значного поліпшення здоров'я грунту.

Місце в сівозміні

Найкращими попередниками для сорго є зернобобові, бобові трави, ярі і озимі зернові, кукурудза, цукрові буряки, ярий ріпак, гірчиця. При виборі попередника слід пам'ятати, що сорго – культура, що формує дуже велику вегетативну масу, і хоча на одиницю маси споживає невелику кількість поживних речовин, в цілому на гектар припадає досить великий винос, особливо азоту (близько 200 кг/га при врожаї зеленої маси, в суміші з кукурудзою – 500 ц/га). Розміщення цукрового сорго після бобових трав або зернобобових дозволить скоротити кількість азотних добрив, внесених під цю культуру. Поганим попередником для сорго є просо, так як має багато спільних бур'янистих рослин. Саме сорго є порівняно поганим попередником, так як зазвичай формує високі врожаї зеленої маси і виносить з ґрунту велику кількість поживних речовин. Крім того, воно відноситься до пізніх культур і після прибирання залишає багато пожнивних залишків, що ускладнює подальшу обробку грунту. Цукрове сорго можна вирощувати монокультурою протягом 3-5 років без втрати врожайності за умови належного захисту від злакових бур'янів і компенсації виносу поживних речовин. Розміщення цукрового сорго після двудольного попередника, в якому здійснювалася боротьба зі злаковими бур'янами, дозволить отримати більш чистий посів, тому при виборі попередника пріоритет віддається дводольних культур. При виборі попередника для цукрового сорго в системах нульовий або мінімальної технологій обробки ґрунту варто звернути увагу на те, що ця культура дуже погано реагує на низькі температури на стартових етапах росту. Тому її розміщення після зернових колосових без прибирання або загортання соломи в грунт небажано (грунт, вкритий рослинними рештками, набагато повільніше прогрівається). Крім того, при використанні нульової технології можуть виникнути проблеми при внесенні ґрунтових гербіцидів, що застосовуються для захисту сорго від злакових бур'янів. Сорговые культуры хорошо реагируют на внесение удобрений и использование микроэлемен­тов, поэтому интенсивная технология выращивания значительно увеличит как количественные, так и каче­ственные показатели урожая.

Резюме

В связи с тем, что климат ста­новится все более жестким, в условиях степи почти невоз­можно выращивать сахар­ную свеклу без орошения. Сахарное сорго в этих жест­ких условиях при надлежа­щей агротехнике может ста­бильно обеспечивать урожай на уровне 20-55 т/га зеленой массы. Поэтому в таких реги­онах, как Днепропетровская, Донецкая, Одесская, Николаевская, Луганская, Херсонская области, а также полуостров Крым, эта куль­тура может значительно повысить рентабельность растениеводства, увеличить количество рабочих мест для населения и обеспечить спрос на сахар. В Институте сельского хозяйства степной зоны ведется селекция сорговых культур для обеспечения всех направлений производ­ства, а также система подбо­ра сортового состава в зави­симости от нужд произво­дителя и его технической оснащенности. Кроме того, разработаны научно обосно­ванные технологии выращи­вания в различных условиях для обеспечения максималь­ного экономического эффекта.

Владимир Середа

Институт сельского хозяйства степной зоны НААН Украины

Теги: сорго, сорго сахарное

На нашому сайті компанії "СоюзАгроКонсалтинг" Ви можете ознайомитися з переліком товару сорго цукрове за посиланням: https://souzagroconsulting.prom.ua/g26223781-semena-sorgo-saharnogo

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner