Вченими і практиками доведена більша агрономічна та фізіологічна роль мікроелементів для рослин. У сучасному рослинництві їх застосування є невід'ємною складовою агротехнології та запорукою отримання високого врожаю сільськогосподарських культур та якості продукції.
Повноцінне розвиток рослин можливе лише при збалансованому харчуванні, в якому мікроелементи відіграють не менш важливу роль, ніж азот, фосфор, калій, але їх необхідну кількість значно менше (звідси і термін "мікроелементи").
Мікроелементи потрібні рослинам протягом усього періоду розвитку: починаючи від набухання і проростання насіння і закінчуючи дозріванням. Роль мікроелементів у живленні рослин багатогранна. Вони впливають на ряд ферментативних процесів і входять до складу багатьох біологічно-активних речовин, покращують використання рослинами поживних речовин добрив, поліпшують процеси запилення, підвищують посухо - та морозостійкість, імунітет рослин. Причому різні сільськогосподарські культури відрізняються різною потребою в певних мікроелементах. Наприклад, пшениця і ячмінь відчувають найбільшу потребу в міді, в той же час кукурудза більш чутлива до нестачі цинку, ріпак, буряк особливо вимогливі до бору. При нестачі мікроелементів у рослинах порушуються процеси дихання, фотосинтезу, вуглеводного обміну, що в кінцевому підсумку призводить до зниження продуктивності рослин, погіршення якості врожаю і, отже, до зниження рентабельності.
Сьогодні для повноцінного живлення рослин використовують мікродобрива (тобто добрива містять мікроелементи). Причому найбільш ефективними способами їх застосування є:
-
передпосівна обробка насіння,
-
позакореневе підживлення,
-
крапельне зрошення.
Передпосівна обробка дає хороший старт рослині, дозволяє найбільш ефективно використовувати енергетичний потенціал насіння, дозволяє повніше використовувати елементи живлення з ґрунту пророслими рослинами. Хелати мікроелементів активізують основні процеси проростання насіння: гідроліз запасних білків, вуглеводів, жирів; реакцій окисно-відновного характеру, впливаючи тим самим на прискорення проростання насіння (динаміку появи сходів), підвищуючи їх життєздатність, польову схожість, ріст надземної маси і кореневої системи. За рекомендаціями НДІ норму протруйника необхідно зменшити на 20-30%, т. к. препарат володіє фунгіцидними властивостями.
При подальшому позакореневому внесенні препарату по вегетуючій рослині, мікроелементи, потрапляючи на поверхню листа, легко проникають в його тканини і включаються в біохімічні реакції обміну. Цей прийом особливо важливий в період формування репродуктивних органів, оскільки прямо пов'язаний з підвищенням урожайності та якості продукції.
При цих способах застосування засвоєння мікроелементів є максимальним.
Також дуже важлива форма, в якій знаходяться мікроелементи в микроудобрении. Найбільш ефективною є хелатних форм мікроелементів, при якій їх засвоєння в 2-10 разів краще, ніж у сольової форми. Хелати — складні органічні комплексні сполуки, які діють в живих організмах. Це біологічно активна форма: саме у вигляді комплексних з'єднань все живе використовує мікроелементи - так, наприклад, вітамін В12 є не що інше, як складне комплексне з'єднання кобальту, а зелене забарвлення рослин обумовлена наявністю в клітинах рослин комплексної сполуки магнію - хлорофілу. Хелати мікроелементів – це природне харчування для рослин, до того ж екологічно безпечне!
Науково-виробничий центр «Реаком» (р. Дніпропетровськ) протягом багатьох років розробляє і виробляє хелатні мікродобрива. Причому склади препаратів розробляються спільно з профільними інститутами Академії Аграрних Наук (УААН), співвідношення мікроелементів мікродобрив збалансовано у відповідності з потребами культур, а також з урахуванням вмісту доступних форм мікроелементів грунті. У Росії поширенням мікродобрив «Реаком» займається підприємство ТОВ «АгроУслуги» (р. Москва). Мікродобрива «Реаком» зареєстровані в Україні та Російській Федерації.
Ефективність використання хелатних мікродобрив «Реаком» підтверджується великою кількістю досліджень, проведених в наукових установах Росії, України і Білорусі.
Культура | Організація | Врожайність, ц/га | Примітки | |
Контроль | Реаком | |||
Пшениця | Інститут зернового господарства | 29,0 | 35,1 | Підвищення якості зерна на 1 клас |
Картопля | Всеросійський НДІ картопляного господарства | 330,0 | 456,0 | Збільшення вмісту вітаміну С і крохмалю, зниження рівня нітратів |
Ріпак | Інститут олійних культур | 24,3 | 29,7 | Збільшився вихід олії |
Сах. буряк | Інститут цукрових буряків | 340,0 | 401,0 | Підвищення цукристості з 15,8% до 17,2% |
Горох | Білоруська держ. с-г. академія | 38,4 | 42,5 | Вихід сирого білка збільшився з 8,4 до 9,3 ц/га |
Про ефективність застосування хелатних мікродобрив «Реаком» свідчать також дані, люб'язно надані господарствами.
Так, у Черкаській області (с. Антиповка) в господарстві «Красногорське» при підживленні озимої пшениці препаратом «Реаком-Р-Зерно» у фазі кущіння з розрахунку 5 л/га, була отримана прибавка до урожаю 7 ц/га, порівняно з контрольним ділянкою. Крім цього було відмічено підвищення якості зерна до 3-го класу.
А в господарстві «Дружба-Казначеївка» Дніпропетровської області використали «Реаком-Р-Зерно» для обробки ячменю. Надбавка до врожаю склала більше 5 ц/га (на контрольному ділянці – 28-29 ц/га, на обробленому – 34-35 ц/га). Крім цього головний агроном зазначив, що оброблені рослини відрізнялися кращим розвитком колоса. Якщо кількість зерен в колосі на контрольному ділянці було 12-15, то на обробленому до 17 - 20 зерен.
За даними ФГ «СВС», яка знаходиться в Петровському р-ні Кіровоградської області, застосування хелатних мікродобрив Реаком дозволило підвищити якість зерна при обробці озимої пшениці з 6-го до 3-го класу. А в господарстві «Агростар» Устинівського р-ну, при обробці цієї культури спостерігали збільшення врожайності близько 3-4 ц/га. В СТОВ «Тясмин» Олександрівського р-ну, мікродобривами «Реаком» обробляли посівний матеріал ярового ячменю, в результаті чого отримали надбавку 5 ц/га. У Новгородському районі в СФГ «Надія» застосування мікродобрив показало також відмінні результати: період вегетації ярого ячменю тривав на 12 днів, а урожай отримали 32 ц/га, в той час як на необроблених посівах 28 ц/га.
Застосування «Реакома» в СТОВ «Рубін» (Вінницька область) на озимій пшениці в посушливих умовах 2007 року сприяло підвищення посухостійкості, в результаті чого отримана прибавка врожаю до 10 ц/га при підвищенні якості на 1 клас.
Застосування препаратів «Реаком» для ріпаку істотно збільшує врожай і вихід олії, в середньому прибавка врожаю ріпаку становить 5-6 ц/га. При обробці ярого ріпаку препаратом перед цвітінням в ДП «Іскра» (Черкаська обл.) отримали надбавку до урожаю 10 ц/га.
Слід пам'ятати про те, що мікроелементи, які входять до складу хелатних мікродобрив «Реаком», надають максимальний вплив на рослину при передпосівній обробці насіння і подальшої підгодівлі рослин, оскільки на кожному етапі вони надають специфічну дію.
За вигідною ціною Ви можете придбати препарати компанії "Реаком" у нашій компанії "СоюзАгроКонсалтинг", для цього телефонуйте за контактними телефонами: 0663690731, 0968779807
Так само ознайомитися з препаратами можливо за посиланням: https://souzagroconsulting.prom.ua/g25148557-npts-reakom
- Подальше збільшення обсягів виробництва та асортименту круп’яних виробів потребує вирощування таких культур, які за конкретних агрокліматичних умов спроможні давати стабільно високі врожаї продовольчого зерна доброї якості.
- Зерно – важливе джерело концентрованих кормів для тваринництва посушливих регіонів України.