найшвидшим з них були скачки,
найприємнішим - жінки,
а найнадійнішим - сільське господарство. Ерл Хаммерст
Для тих, хто озброєний знаннями, сільське господарство перестало бути самою ризикованою сферою бізнесу. Сучасні технології обробітку ґрунту, насіння, засоби захисту рослин і добрива дозволяють управляти продуктивністю культур навіть при несприятливих умовах. Не треба чекати милості від природи, треба її розуміти і активно допомагати. Як показує практика, вона відгукується тільки на розумну і творчу діяльність хлібороба. Але навіть у цьому випадку завжди залишається місце для ризиків і треба бути до них професійно підготовленими, оскільки основним лімітуючим фактором залишається погода!
Погода контролює :
• зростання рослин
• хвороби
• комах
• фізіологічні порушення
Коли ми будемо знати, як зробити культуру «незалежною від погоди», ми будемо отримувати стабільні врожаї.
Ми віримо, що гарне харчування є ключем до високих врожаїв і постійної продуктивності. Ми беремо аналізи ґрунту на наявність поживних речовин. На підставі результатів таких тестів і робляться рекомендації по внесенню добрив.
Ці рекомендації засновані на результатах досліджень за більш ніж 50-річний період.
Ґрунтуючись на цих знаннях, нам вдається отримувати врожаї вищі середніх. І все ж на полях є такі ділянки землі і такі типи ґрунтів, які не дають достатній урожай .......
І не важливо, яка кількість добрив там вноситься. У чому причина?
Необхідно забути (відкинути) ідею про «збільшення врожайності».
Ми повинні мислити поняттями «втрати генетичного потенціалу». Насправді ми отримуємо тільки 30% тієї врожайності, закладеної в генетичному потенціалі рослин, які ми вирощуємо. Необхідно навчитися піднімати шкалу генетичного потенціалу культури. Іншими словами, «Що ми можемо зробити для зниження втрат генетичного потенціалу рослини?» Ми не можемо збільшити його... ми можемо тільки знизити втрати.
Зараз ми отримуємо 25-35% генетичного потенціалу сьогоднішніх насіння!!! Чому? Тому що ми втрачаємо генетичний потенціал рослин кожний день з моменту посадки. Найвищий генетичний потенціал насіння спостерігається у них в момент посадки. Процес народження (поява сходів з насіння) для рослини, як і для людини – це стрес. Вплив негативних факторів в процесі життєдіяльності – це стрес. Стрес – це втрата генетичного потенціалу.
Допомогти рослині в подоланні негативних впливів природного та штучного характеру - значить мінімізувати втрату генетичного потенціалу. Тим самим збільшити врожайність і якість агрокультур!
Управління стресом рослин
У рослин існує природний ритм росту... як у людей.
Рослинам необхідно гарне збалансоване харчування... як і людям.
Рослинам потрібна вода.... як і людям.
Їм необхідні хороші зовнішні умови для зростання...як і людям. Коли стає дуже жарко або дуже холодно – це впливає на їх ріст...як у людей.
Якщо рослини отримують хорошу їжу і збалансовану дієту, вони добре ростуть і залишаються здоровими. Якщо вони отримують «марну їжу», у них розвиваються внутрішні проблеми.... як у людей. Ключем до здорового росту рослини є правильна дієта, що містить поживну їжу.
Ми також потребуємо своєчасній поставці води. Чому? Вода є розчином, необхідне рослинам для перекладу цукрів у продукти метаболізму для нормального росту. Рослини виробляють цукор з вуглекислого газу і сонячної енергії. Однак їм доводиться поглинати цукор і переводити його в УСІ інші продукти метаболізму, яких потребує рослина...вітаміни, амінокислоти, масла і т. д....як і люди. Цей травний процес
називається ДИХАННЯ.
Як видно з вищеописаного, ми можемо навчитися доглядати за рослинами, як за дітьми. Годувати їх нормально і давати їм достатню кількість рідини.
Для нас важко контролювати такі зовнішні умови, як температура і дощ. Тільки Бог на це здатний. Однак, ми можемо знижувати їх негативні наслідки та допомагати рослинам долати деякі проблеми, пов'язані з навколишнім середовищем, шляхом поліпшення їх здоров'я.
Рослини, як і люди. Оточені хворобами. Якщо рослина ослаблене, воно легко захворює. Тоді ми повинні їм допомогти одужати. Ми можемо використовувати натуральні засоби або синтетичні засоби, які можуть мати побічні ефекти. Звичайно, самим розумним способом вилікувати рослина є використання його внутрішньої імунної системи...як у людей.
Ставитеся до рослин, як до своїх дітей. Їм необхідна турбота та харчування. Годуйте їх доброю здоровою їжею. Давайте їм багато води. Якщо захворіють, допоможіть їм одужати. Якщо вони ростуть в умовах стресу (наприклад, температурний режим, пестицидная навантаження, солоний тип грунту та ін), допоможіть їм рости більш комфортно. Якщо ви не будете доглядати за рослинами як за дітьми, результат буде один - втрата врожайності та якості!
Фізіологія рослин. Генетична експресія
Для того, щоб впливати на врожайність і якість вирощуваних культур, потрібно зрозуміти суть основних фізіологічних процесів рослини.
По-перше: існує 4 основних природних елемента для с/г виробництва: Сонячне світло, Вуглекислий газ (СО2), Вода і Поживні речовини.
По-друге: існує фабрика фотосинтезу рослини – хлоропласт і хлорофіл. Самий екстраординарний і недооцінений факт щодо життя на землі – маленька молекула під назвою хлорофіл в рослинах в основному підтримує все життя на землі. Все це відбувається тому, що ця молекула перетворює («збирає урожай») сонячне світло і СО2 в присутності води і поживних речовин, за допомогою фотосинтезу і використовуваної енергії, у форму цукрів, крохмалю, білка і олій, які є їжею інших живих організмів. Безперервна доступність калію (К) («вантажівки»), особливо протягом стадії росту плодів, для транспорту продуктів фотосинтезу в органи зберігання (плоди) дуже важлива.
По-третє: существует поставщик энергии для этой фабрики – митохондрия. Очень важным фактором является то, что основные жизненные процессы (метаболизм) всех живых организмов «приводятся в действие» энергетической молекулой, такой как АТР (аденозин три фосфат), НАДР (никотин аденин ди фосфат) и т.д., которые производятся в митохондрии в процессе дыхания. Как понятно из их названия, эти молекулы содержат высокий уровень Фосфора. Это означает, что если даже все питательные вещества доступны растению в большом количестве, а фосфор - нет, метаболизм растения не будет правильно функционировать. Это происходит из-за нехватки энергетических молекул (поставщиков энергии), в результате чего растение не сможет использовать другие питательные вещества. Фосфор, возможно, является самым недооцененным питательным элементом из-за отсутствия которого в почве наблюдается нехватка активного органического вещества (гуминовых и фульвокислот) и микробов, способствующих минерализации почвы. Такую слабую доступность можно сравнить с поставкой электричества на одну фазу при полной доступности электричества на три фазы.
Реальность и Необходимость Программы Управления Стрессом Растений
Известно, что хлоропласт и митохондрии – это столпы, на которых зиждется вся жизнь на земле. В реальности это отправная точка, с которой начинается пищевая цепочка для всех живущих, которые перерабатывают солнечную энергию и СО2 в энергию. Эти органеллы очень важны при атаках окисляющих радикалов кислорода и разрушении клеток во время стресса. Именно поэтому при сильном стрессе у растений наблюдается «пожелтение» или хлоротические симптомы из-за разрушения хлоропластов и митохондрий, что сильно влияет на урожайность и качество культуры.
Управление хлоропластами и митохондриями очень важно, особенно в критические и энергоемкие фазы развития (цветение, рост и закладка плодов), т.к. растению для собственной защиты не хватает необходимых питательных веществ и органических молекул, таких как аминокислоты.
Новая система взглядов и понятий на выращивание культур
Більшість агрономів вивчають хімічні процеси виробництва продуктів фотосинтезу (ПФ). Рослини дихають вуглекислим газом (для виробництва цукрів). Коріння споживають воду (розчинник для хімічних реакцій). Хлорофіли виробляються для використання енергії сонця (для хімічних реакцій).
ВСІ інші поживні речовини використовуються для виробництва біохімічних сполук. Рослина стає біохімічної фабрикою, що виробляє різні органічні сполуки, включаючи гормони.
- Подальше збільшення обсягів виробництва та асортименту круп’яних виробів потребує вирощування таких культур, які за конкретних агрокліматичних умов спроможні давати стабільно високі врожаї продовольчого зерна доброї якості.
- Зерно – важливе джерело концентрованих кормів для тваринництва посушливих регіонів України.